Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Week van de reuzenpanda's

  •  
14-04-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-pandaNIETHERGEBRUIKEN

© ANP KOEN VAN WEEL

Nederland was de afgelopen dagen in de ban van twee wit-zwarte beren uit China. Het Utrechtse dorpje Rhenen is met zijn Ouwehands Dierenpark in een korte tijd verandert tot ‘pandahoofdstad’. Met drommen cameraploegen en toeristen van over de hele wereld, speciale pandakoeken, pandaijs en allerlei pandaprullaria.

Nationale knuffelbeer

Woensdag kwamen de twee reuzenpanda’s, Wu Wen en Xing Ya (vertaald Krachtige Wolk en Elegante Ster), aan op Schiphol. Behalve de feeststemming is er ook veel kritiek op hun komst. Het ooit zo bedreigde dier (dankzij het Wereld Natuur Fonds is de reuzenpanda ‘het symbool’ geworden van bedreigde dieren) is verworden tot een nationaal knuffelbeer. Of het gesleep met de dieren iets oplevert voor de soort in het wild is sterk de vraag. In elk geval is het fokken met panda’s in dierentuinen redelijk zinloos, zo wijst de geschiedenis uit.
ANP-pandaNIETHERGEBRUIKEN

© Bron: ANP KOEN VAN WEEL

Parende panda's

In het wild ‘doet’ de reuzenpanda het daarentegen wel. Zo gaat het de laatste jaren best goed met de soort. Mede dankzij allerlei beschermprogramma’s, gesteund door het Wereld Natuur Fonds. De natuurorganisatie werkt ook samen met het Ouwehands Dierenpark. In Vroege Vogels een gesprek met Christiaan van der Hoeven van het WNF, die de panda-natuurprojecten in China vaak heeft bezocht. In de uitzending bespreekt hij het bijzondere geluid van panda's, te horen in onderstaand filmpje
Het gaat hier om een aantal hitsige mannetjes die een vrouwtje proberen te verleiden. De panda's zelf zijn moeilijk te zien in het dichte bos maar rond 01:35 zie je er duidelijk twee zitten. Het geluid is indrukwekkend. 

Meer over:

panda, wnf
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.