Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zelf Geschoten: sepia zet eitjes af

  •  
09-05-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
sepia
Deze week in Zelf Geschoten: rennende wild zwijn biggetjes, een zingende bonte vliegenvanger, druk etende jonge ganzenkuikens, een sepia die haar eitjes afzet en een vos die in de Dommel zwemt.

Inktzwarte eitjes

In het voorjaar komen tweejarige sepia’s (zeekatten) naar de Oosterschelde om te paaien en eitjes af te zetten. De vrouwtjes zetten druppelvormige eitjes af op wieren en dunne substraten zoals touw of bamboe (daar speciaal neergezet ten behoeve van de sepia’s). In de eitjes zit normaal gesproken één embryo. Het vrouwtje spuit er tijdens de afzetting inkt overheen. Zo probeert ze waarschijnlijk haar eitjes te beschermen tegen belagers. Soms is bij de laatste leg de inkt op, en dan kun je de sepia-embryo’s in de doorzichtige eitjes zien zitten.
In de vroege zomer komen de eitjes uit. De kleine sepia’s zijn dan nog geen centimeter groot, maar ze zien er al net zo uit als volwassen dieren. 

Meer over:

sepia
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.