Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zet de vlinder in de kou

  •  
07-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
dagpauwoog_bastet.jpg

© Fotograaf: bastet

Het wordt eindelijk koud en de vlinders gaan in overwintering. De meeste doen dit als ei, rups of pop, maar er zijn er ook die als vlinder de winter doorkomen. Sommige soorten doen dat bij ons in huis en dat is onverstandig nu wij de verwarming aanzetten. Warmte is dodelijk, dus zet ze in de kou!
Er zijn van oudsher vier dagvlinders die als vlinder hier de winter doorbrengen. Ze zoeken daarvoor een rustig plekje en gaan in winterslaap. Dat wil zeggen dat ze vocht uit hun lichaam halen, hun spijsvertering op een heel laag niveau zetten en een soort van antivries aanmaken, vergelijkbaar met dat wat wij in onze auto’s gebruiken. Deze vlinders kunnen zo uitstekend tegen de kou en 15 of 20 graden vorst kunnen ze prima hebben. Citroenvlinder en gehakkelde aurelia zoeken voor de winter beschutte plekjes in groenblijvende struiken zoals klimop of conifeer en kruipen daarin weg. De andere twee, dagpauwoog en kleine vos, zoeken daarvoor ook wel holle bomen, schuurtjes en garages en deze komen ook gewoon bij ons in huis. In september en oktober kun je ze al vinden op donkere koele plekjes zoals op zolder.
Lees meer op Nature Today hoe je de vlinders het best buiten kan zetten.
Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting

Meer over:

vlinders
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.