Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zwartstreeplieveheersbeestje steeds vaker gezien

  •  
27-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
Zwartstreeplieveheersbeestje2

© Zwartstreeplieveheersbeestje - Fotograaf Arp Kruithof

Het zwartstreeplieveheersbeestje ( Adalia conglomerata )  is een Midden-Europese soort die zich afgelopen jaren voorzichtig lijkt uit te breiden. Het zwartstreeplieveheersbeestje komt eigenlijk voor in Midden-Europa, maar is via Duitsland zich de afgelopen jaren aan het uitbreiden. In 2017 is de soort op verschillende plekken in Noord-Limburg en Oost-Brabant aangetroffen en het lijkt erop dat ze van plan is om in Nederland te blijven, meldt de site Nature Today.
Lieveheersbeestjes zijn een populaire insectengroep. Ze worden gewaardeerd om hun vrolijke kleuren en rol als bladluisbestrijder. Het zwartstreeplieveheersbeestje lijkt vooral voor te komen op sparren en is mogelijk gespecialiseerd in het eten van aan spar gebonden bladluizen.

Herkennen van zwartstreeplieveheersbeestje

Deze nieuwe soort voor Nederland is lastig te herkennen door de variatie binnen de soort. De stippen kunnen samensmelten en een golvende zwarte band vormen. De naad tussen de dekschilden is zwart. De grondkleur van het zwartstreeplieveheersbeestje is altijd geelbruin is (en nooit helder oranje).
Zwartstreeplieveheersbeestje_arpkruithof

© Fotograaf: Arp Kruithof

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.