akeleiruit

Profielfoto van fioontje
fioontje

De akeleiruit dankt zijn naam aan zijn bladeren.
De bladeren zijn erg decoratief. Ze zijn 3tallig & 3voudig, dus de bladeren bestaan uit drie delen en staan ook telkens met drie tegelijk.
Dit type blad lijkt erg op dat van Akelei Aquilegia. Als je naar de bloemen kijkt valt de vergelijking van deze twee soorten direct in het water. De bloemen zijn totaal verschillend van elkaar.
De Akeleiruit is een unieke plant. Het bijzondere aan deze soort zijn juist die bloemen. De bloemen hebben namelijk geen kroonbladen. De pracht en praal van de bloem zijn de uit de klauwen gegroeide meeldraden. Dit zijn meeldraden die de functie van de kroonbladen overgenomen hebben. Dit is één van de weinige plantensoorten in Europa waarbij deze visuele aantrekkelijkheid voor insecten vormgegeven is door de meeldraden. De insecten krijgen enkel stuifmeel. De plant biedt geen nectar aan. De meeldraden zijn groot en lila, maar soms wit, alleen de helmknopjes op de top van de meeldraden zijn geel of paars. Achter deze schone meeldradenpartij schuilen nog stempels. De meeldraden verbergen die stempels. Na enige tijd van bloei buigen de meeldraden ineens opzij, zodat de stempels toegankelijk worden en de voortplanting in gang kan worden gezet.

Ondanks de verschillen zijn de Akelei en Akeleiruit wel degelijk familie van elkaar. Een familie genaamd “De ranonkelfamilie” (Ranunculaceae).
Onder deze familie valt Akeleiruit wel in een ander geslacht dan de Akelei. Akeleiruit valt onder het geslacht Thalictrum, dat in het Nederlands Ruit wordt genoemd. Onder dit geslacht vallen ook Poelruit, Kleine ruit, Wijnruit en Chinese ruit. Wat wel opvalt binnen dit geslacht is dat de meeste soorten kleine bloemen dragen. Totaal verschillend van de Akelei dus, die behoorlijk grote bloemen draagt.

Over de gehele wereld zijn er ongeveer 180 soorten onder het geslacht Ruit bekend.

  • 1x
  • 1004
  • akeleiruit
  • Thalictrum aquilegifolium
  • Planten

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (4)

Profielfoto van geugjesmarianne
geugjesmarianne
SCHITTEREND en dank voor de uitleg!
Profielfoto van Lindaloes
Lindaloes
Wat een prachtige plant en foto en leuk de info erbij.
Profielfoto van Marijke Scheffer
Marijke Scheffer
Heel mooi en dank je voor de info zou \'m wel in mijn tuin willen.
Profielfoto van Hennepen
Hennepen
Deze ken ik niet, nooit van gehoord ook.
Ze zijn prachtig evenals de foto\'s! met dank voor de info!

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's