Spitsers en...

Profielfoto van risseeuw
risseeuw

Bij het roodwild is de tijd van het "zetten" (werpen) van de kalveren aangebroken. De hindes verlaten de roedel en zoeken een plek om hun kalf te werpen. De kalveren van vorig jaar worden tijdelijk verstoten daar een kalf in de buurt van de geboorteplek alleen maar aandacht trekt wat de hinde totaal niet kan gebruiken. De kalveren van vorig jaar zijn dus nu in feite kalf af en voor de mannelijke kalveren die nu hun eerste geweitje schuiven betekent dat ze nu spitser worden genoemd en hun moeder in feite voorgoed verlaten en zich aansluiten bij een mannelijk roedel.
Voor de vrouwelijke kalveren ligt dit anders, een tijdje lopen zij een beetje verdoold door het bos en zo'n eenjarig kalf, nu smaldier genoemd kan je nu wel eens tegenkomen in het bos. Dit duurt voor het smaldier niet zo lang, wanneer het pasgeboren kalf sterk genoeg is om de moeder te volgen dan wordt het smaldier weer opgezocht en wordt de kleinst mogelijke roedel gevormd namelijk hinde, smaldier en kalf. Naarmate het seizoen vordert sluiten deze vrouwelijke roedels zich aaneen todat in de vroege herfst de bronstroedels gevormd worden.
Soms bij wat hogere wilddichtheden komen de spitsers en smaldieren elkaar tegen en vormen heel tijdelijk een roedel zoals op deze foto.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (4)

Profielfoto van beerke
beerke
Leuk. Heel interessant verhaal!
Profielfoto van Erikneuteboom
Erikneuteboom
Interessante info Ronald, hoop dit soort mooie taferelen te zien als ik half juli in omgeving Vierhouten ben, ga dan \'s morgens vroeg op stap, heerlijk in de natuur en dan wild zien! In ieder geval zijn je foto\'s erg inspirerend.
Profielfoto van femmynl
femmynl
Goede info bij deze prachtige foto!
Profielfoto van meeney
meeney
Joh, wat een fijne info.
Gecompliceerd leventje eigenlijk maar zo leuk dat ze later toch weer de
familieband aantrekken !
Ook mooie foto overigens ! gr. Gijs

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's